Το Ληξούρι


Το Ληξούρι που οι ντόπιοι το αποκαλούν Πίκολο Παρίσι, είναι η κύρια πόλη στη χερσόνησο Παλική και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς μετά το Αργοστόλι.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το ποικιλόμορφο έδαφός της. Οι καταπράσινοι λοφίσκοι εναλλάσσονται με τις όμορφες ακρογιαλιές και δημιουργούν τοπία μοναδικής αισθητικής που μαγεύουν κάθε φυσιολάτρη.

Στην Παλική υπάρχουν αρκετές παραλίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις όλων των λουόμενων. Θα βρείτε κοσμικές, πολυσύχναστες πλαζ, αλλά και μικρές απομονωμένες παραλίες. Από τις πιο γνωστές είναι η Πλατιά Άμμος , τα Λαγκαδάκια, η Αγία Ελένη, και οι Πετανοί που βρίσκονται βορειοδυτικά του Ληξουρίου, ενώ βορειότερα συναντάμε το Πόρτο Αθέρα. Στα νότια του Ληξουρίου βρίσκονται οι παραλίες με την γνωστή κόκκινη άμμο, όπως τα Λέπεδα, ο Μέγας Λάκκος και το Ξι ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες Βάτσα και Κουνόπετρα. Η Κουνόπετρα είναι μία από τις πιο διάσημες περιοχές καθώς πήρε το όνομά της από το βράχο που κουνιόταν ρυθμικά μέσα στη θάλασσα - Το φαινόμενο αυτό σταμάτησε μετά τους σεισμούς του 1953.

Στον κόλπο του Λιβαδιού, βρίσκεται ο υδροβιότοπος ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους της Κεφαλονιάς. Καταλαμβάνει μια έκταση 500 στρεμμάτων. Στα νερά του εκβάλλουν περισσότερα από 100 ρυάκια. Πολλά είδη πτηνών βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή την περιοχή. Όπως λευκοί ερώδιοι, κύκνοι, φασονέτες, πρασινοκέφαλοι, κ.ά.

Στον τομέα του τουρισμού το Ληξούρι διακρίνεται για τις υποδομές του. Μπορείτε να δοκιμάσετε σε ταβέρνες και εστιατόρια τις νοστιμιές της κεφαλονίτικης κουζίνας και κάπου εκεί θα ακούσετε καντάδες από ντόπιους κανταδόρους. Οι ευκαιρίες για νυχτερινή διασκέδαση δε θα σας λείψουν. Μπαράκια, κέντρα με ζωντανή μουσική, ικανοποιούν όλες τις μουσικές προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού.

Κατά την παραμονή σας στο Ληξούρι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την μονή Κορωνάτου και την μονή Κηπουραίων. Πρόκειται για δυο βυζαντινά μοναστήρια που φυλάσσουν σπάνια εκκλησιαστικά μνημεία. .

Μην παραλείψετε ακόμα να επισκεφθείτε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, η οποία είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα και φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την θερινή περίοδο, στον προαύλιο χώρο.

Ιστορία, πολιτισμός και εκπαίδευση
Η αρχαία πόλη Πάλη αναφέρεται ήδη από τον Παυσανία. Μόλις λίγα μέτρα νότια από αυτήν κατά τον μεσαίωνα ιδρύθηκε το Ληξούρι και πρωτοαναφέρεται σε μια επιστολή προς την γερουσία της Βενετίας το 1534. Περίπου το 1800 ήταν σημαντικό διοικητικό κέντρο με διάφορες υπηρεσίες και κοσμική ζωή. Ο συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος περιέγραψε και σατίρισε διάφορα, προκλητικά για την εποχή του, κοινωνικά φαινόμενα και συμπεριφορές στην πόλη του Ληξουρίου. Το 1867 και το 1953 το Ληξούρι καταστρέφεται από σεισμούς. Τα ιστορικά κτήρια από τότε είναι πλέον ελάχιστα, και είναι δείγματα μιας πλούσιας μικρής πόλης του 18ου και 19ου αιώνα. Το Ληξούρι άλλαξε ριζικά μετά το 1800 οπότε και κατασκευάστηκαν δρόμοι, εκκλησίες και αρκετά δημόσια κτήρια. Στην περίοδο της αγγλικής κυριαρχίας των Επτανήσων, το Ληξούρι υπήρξε η έδρα της Λέσχης Ομόνοιας, η οποία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ένωση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει το Ληξούρι είναι η αξιόλογη πορεία του στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Στο Ληξούρι ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική ορχήστρα του νησιού, η οποία είναι και μια από τις παλαιότερες της Ελλάδας, μετά από αυτή της Κέρκυρας. H Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης ιδρύθηκε το 1836 από το Ληξουριώτη μουσουργό δάσκαλο Πέτρο Σκαρλάτο και άλλους φιλόμουσους της εποχής. Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες Φιλαρμονικές στην Ελλάδα και μια από τις δημιουργικές συνιστώσες του Επτανησιακού Μουσικού Πολιτισμού.

Η Τεχνική Επαγγελματική σχολή του Ληξουρίου έχει τις ρίζες της στον 19o αιώνα ενώ το Καρναβάλι που διοργανώνεται στην πόλη, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολύ κόσμο και αποτελεί το σημαντικότερο event που διοργανώνεται ετησίως με ιδιαίτερη επιτυχία με πανελλαδική απήχηση.

Τέλος, στα χωριό Μαντζαβινάτα κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται η δημοφιλής γιορτή του κρασιού.

Φωτογραφίες